Reisblog
Menu
Fontgrootte: +

Dag 15 Antarctica Experience 4

Goedemorgen,

Inmiddels alweer de 4e dag in Antarctische wateren. Wat is het hier toch mooi, sereen en toch ook wel koud. Vandaag staat o.a. de Lemaire-kanaal op het programma.

Dit steile kanaal – slechts 1600 meter breed – loopt over een lengte van 11 km tussen de bergen van Booth Island en het schiereiland. Zo fotogeniek dat het de bijnaam 'Kodak Gap' heeft gekregen. De doorgang is pas zichtbaar als je er bijna in bent. Het kanaal werd voor het eerst bevaren door de Belg de Gerlache in 1898 en vernoemd naar een Belgische ontdekkingsreiziger van Congo. (bron Wikipedia)

Helaas blokkeert ijs soms de weg, waardoor schepen gedwongen kunnen worden zich terug te trekken en buiten Booth Island te varen. Dus wij waren vol spanning of het ook dit keer zo was. Miriam heeft vaker hier gevaren en heeft ook pas een enkele keer de passage kunnen doen en dat was op een veel kleinere boot dan de onze. Maar we houden hoop en staan ook weer om 07.00 uur naast het bed om maar vooral niets te missen.

Goed dik aangekleed, alsof je op een besneeuwde piste staat bij een ijsdag, staan we op 5 voordek met onze camera's in de de aanslag…….PingPong…… oren spitzen want we krijgen nu iets te horen op de scheepsomroepsysteem…… Goodmorning everyone, this is your Captain speaking……………….helaas moet ik jullie vertellen dat er te veel ijs ligt in het kanaal en dat wij met onze afmeting van het schip nu niet het kanaal in kunnen varen…………

Teleurstelling…….ja en nee, de veiligheid van het schip en alle opvarenden gaat uiteraard boven alles, maar we hadden graag deze doorvaart gemaakt.


Maar de kapitein maakt het goed en vaart eerst, bij de ingang van het kanaal redelijk dicht naar de wal, waar een flinke kolonie pinguïns zitten. Daarna vaart hij een flink stuk terug om vervolgens de baai in te varen waar het postkantoor van Antartica staat.

Ja ik hoor jullie al lachen…..een postkantoor op Antartica, maar Port Lockroy is het zuidelijkste postkantoor ter wereld. Je kan er echt postzegels kopen en er is ook een brievenbus. Het kan wel even duren voor dat het volgende schip de post komt halen...

Rond het postkantoor heb je een kolonie ezelspinguins.

Miriam was hier daadwerkelijk in 2018 en afgelopen februari en heeft toen daadwerkelijk een kaartje verstuurd. Deze kwam een kleine 3 weken later binnen, dus eigenlijk maar iets later dan een kaartje via PostNL.

De volgende halte is dan Palmer station, hier is een Amerikaans onderzoeksstation dat gemiddeld 46 personen huisvest (in de zomer) en de winter zo 16 personen die dan hoofdzakelijk voor onderhoud zorgen.

Na gemoedelijk naar iedereen te hebben gezwaaid kijken we nog goed rond of we nog wat Wildlife kunnen ontdekken en we zien pinguïns, walvissen en zeeleeuwen.

Nu avondeten, het theater en de Rollings Stone lounche en dan naar bed. We hebben 2 zeedagen voor ons, waaronder de (beruchte) Drake Passage (heeft iemand al gegoogeld?)

Het waren 4 prachtige dagen in Antarctica, onbeschrijfelijk mooi en vol met wildlife en ongerepte natuur. We hebben honderden foto's en een hoop gigabyte aan filmmateriaal. Dat wordt nog een hele klus om dit allemaal uit te zoeken.

Tot morgen

Locatie (Map)

Dag 16 Zeedag, Drake Passage
Dag 14 Antarctica Experience 3
 

Reacties (8)

  • Therese

    zondag, 07 januari 2024 03:26

    Antarctica als woonadres incl. brievenbus hebben. Moeilijk voor te stellen zo aan de eettafel achter een laptoppie met hete thee. Heel bijzonder weer!

    Antarctica als woonadres incl. brievenbus hebben. Moeilijk voor te stellen zo aan de eettafel achter een laptoppie met hete thee. Heel bijzonder weer!
  • Betty

    donderdag, 28 december 2023 23:20

    Wat een prachtige foto’s weer! En wat een gezellige beschrijving van jullie avonturen. Gelukkig dat jullie een verstandige kapitein hebben! Heerlijk verder genieten maar!

    Wat een prachtige foto’s weer! En wat een gezellige beschrijving van jullie avonturen. Gelukkig dat jullie een verstandige kapitein hebben! Heerlijk verder genieten maar!

Leave a comment